Kedves Látogató!


Kedves Látogató!

Üdvözlünk Téged a Salt & Shotgun oldalon. Ha esetleg az elnevezésből egy gasztronómiai és/vagy vadászati blogban reménykednél, sajnos ki kell ábrándítsunk. Viszont hasznos infókat találhatsz itt és itt. Kiindulásnak biztos megteszi.:)
Ha viszont a természetfeletti, a misztikum érdekel, nagyon is jó helyen jársz. Rengeteg hasonló oldal működik a témában, ezt tudjuk, de úgy gondoljuk a világháló elbír még egyet.:) Mi, készítők, igyekszünk minél izgalmasabbá és hátborzongatóbbá tenni a blogot, hogy sok érdekes dolgot találj és gyakran benézz hozzánk.

Üdvözlettel; a szerkesztők

Ui: Óhaj-sóhaj -> saltandshotgun67@gmail.com

2011. július 7., csütörtök

Boszorkányüldözés

Valais boszorkányai




Ígéretünkhöz hűen sorra vesszük az Európában kirobbant boszorkányüldözés helyszíneit.
Időrendben az elsővel kezdjük:

1428 augusztusa - Valais

A mai Franciaország keleti felén valamint Svájc területén elhelyezkedő Savoyai hercegség Valais tartományában robbant ki Európa történetének első boszorkányüldözése. Jóval, közel 50 évvel előzte meg  a később az egész kontinensen végig kígyózó üldözési hullámot.
A hisztéria a tartomány francia ajkú vidékén Val d’Anniveres-ben valamint Val d’Hérens-ben robbant ki, majd lassan átgyűrűzött a német ajkú Wallison (a francia ajkú Valais tartomány német ajkú másik fele), uralma alá hajtva mind a francia mind a német Alpokat.

Az események az 1428-as év augusztusában kezdődtek, amikor a hatóságok a tartomány 7 körzetében nyomozást rendeltek el boszorkányok valamint varázsosok felkutatása céljából.
Akit három személy vagy két másik varázsos varázslónak nevezett, arra azonnali letartóztatás várt. Akik vallottak, azokat máglyán azonnal megégették, akik azonban nem voltak  hajlandók, azokat megkínozták, amíg vallomást nem sikerült kicsikarni belőlük.
Mindössze másfél esztendő alatt közel 200 embert  kínoztak meg, ítéltek el és végeztek ki, égettek el.

A következő időszakban a hisztéria tovább kígyózott a Vallisban található St. Bernhard-on keresztül a szomszédos Dauphiné tartományban található Brianconig valamint a szintén szomszédos Durance tartomány hegyein át Argentičre, Freissiniere and Valpute településekig.
1447-ben az üldözések végül lassan megszűntek.

A perekről sajnos keveset tudunk, mivel a tárgyalások menetét gyakorlatilag nem jegyezték le, így szinte nem állnak rendelkezésünkre adatok a kivégzett emberek nevével illetőleg pontos számával kapcsolatban, azonban némelyikükről tudjuk, hogy magas szintű nevelésben, jó oktatásban részesült személyek voltak. A legbiztosabb forrásnak Johannes Fründ szemtanúnak az eseményekkel kapcsolatos elbeszélése mondható.

Néhány a perek során felhozott vádak közül:

- Borospincék felett szállva azok kifosztása.
- A  jószág leölése vérfarkas formájában .
- Különféle varázserejű növények segítségével láthatatlanná válás.
- Varázslat útján betegség és bénulás terjesztése.
- A betegségek átruházása más személyekre.
- Kannibalizmus.
- Gyermekek elrablása és megrontása.
- Találka a Sátánnal, melynek során az varázslatokra tanította őket, amennyiben megtagadták keresztényi hitüket.
- Átkok szórása és összeesküvés.

A kivégzés során az elítélteket általában egy létrához kötözték, kezükbe fakeresztett raktak, nyakukba lőporos zsákot akasztottak, majd a máglyahalomra állították őket. Némelyüket lefejezték vagy halálra kínozták mielőtt testüket megégették. Mivel úgy vélték a máglyhalál során a testet mardosó lángok egyfajta tisztítótűzként megtisztítják a bűnös lelkét.

A kivégzettek száma a rendelkezésre álló csekély írásos forrás alapján legalább 367.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése