Kedves Látogató!


Kedves Látogató!

Üdvözlünk Téged a Salt & Shotgun oldalon. Ha esetleg az elnevezésből egy gasztronómiai és/vagy vadászati blogban reménykednél, sajnos ki kell ábrándítsunk. Viszont hasznos infókat találhatsz itt és itt. Kiindulásnak biztos megteszi.:)
Ha viszont a természetfeletti, a misztikum érdekel, nagyon is jó helyen jársz. Rengeteg hasonló oldal működik a témában, ezt tudjuk, de úgy gondoljuk a világháló elbír még egyet.:) Mi, készítők, igyekszünk minél izgalmasabbá és hátborzongatóbbá tenni a blogot, hogy sok érdekes dolgot találj és gyakran benézz hozzánk.

Üdvözlettel; a szerkesztők

Ui: Óhaj-sóhaj -> saltandshotgun67@gmail.com

2011. július 7., csütörtök

Book of Shadows

,, A Witch’s book of shadows is destroyed upon death.”



Mi is a Book of Shadows?

A Book of Shadows azaz az Árnyak könyve, bármennyire is ősinek tűnik, valójában egy modern kori, a valóságban is létező könyv melyet a modern wicca különböző ágai alkalmaznak.


Honnan ered?


A Book of Shadows és egyben a modern wicca atyjának Gerard Gradnert tekintjük. Gardner az 1940-es 1950-es években indította útjára a Bricket Wood nevű boszorkányszövetséget. Ebben az időszakban született meg a Book of Shadows is, melyből Gardner a társaság tagjait oktatta a mágia rejtelmeire. A szerzemény első vázlatának címe: Ye Book of Ye Art Magikal volt. A könyv társszerzője Doreen Valiente. Bár a mű főként a mágia modern ágazataiból táplálkozik, (ál)ősi stílusa miatt (pl. tanácsokat ad boszorkányoknak arra az esetre, ha tárgyalásra, kivégzésre kerülne a sor – ezekről a bejegyzésekről Gardner állítja, hogy valódi, történelmi eredetűek.) sok, a területen jártas szakértőt megtévesztett. Ők  a művet valódi, ősi írásnak tartják, de legalábbis olyan szerzeménynek, mely valódi ősi forrásokra épül.
Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a boszorkányüldözésektől tartva a korábbi időkben a boszorkányok, varázslók, nem vethették papírra tudományukat. Az mágia elemei szájról-szájra terjedtek varázsosok generációin át.

Mit tartalmaz?


Minden (wicca) boszorkány számára alapvető kellék. Útmutató, ha úgy tetszik egyfajta receptkönyv a boszorkányok számára. A kézzel írott másolatokat minden esetben egy másik, szintén kézzel íródott példány alapján készítik. A példányok tanárról, tanoncra szállnak. A tanoncok, miután némi jártasságra tesznek szert a mágiában, tovább bővítik saját varázsigéikkel, verseikkel stb.

A Book of Shadows tartalma: 

-rituálék leírása
- varázsigék
- könyörgések
- varázs- vagy gyógyító erejű növények leírása
- runa
- a boszorkányszövetség szabályai, tradíciói
- szimbólumok
- versek
- énekek
- egyéb olyan információk, melyek az egyes rituálék során fontosak lehetnek

A rituálék során használják más varázserejű tárgyakkal együtt is, mivel nagy erőforrásnak is tekintik.
Egyes boszorkányok ezért két különböző könyvvel rendelkeznek. Az egyiket kimondottan az információk tárolására, összegyűjtésére használják, a másik plédányt pedig a rituálék során varázserejű tárgyként alkalmazzák.
Bár a Book of Shadows az 1950-es években kiadásra is került és azóta több verzióban is napvilágot látott, az embereket óva intik némely, a könyben fellelhető varázsige alkalmazásától.

Hogyan készítheted el a saját könyved?


Kedvet kaptál egy saját példányhoz? Magad is összeállíthatod.

Mire van szükséged?

- Egy mutatós jegyzetfüzetre, naplóra (célszerű olyat választani mely a későbbiekben bővíthető)
- Toll

Mit tartalmazzon?

A szövetség szabályai: Amennyiben a wicca valamely irányzatához tartozó szövetség tagja vagy érdemes első körben lejegyezned a csoport szabályait.
Amennyiben nem vagy tagja szövetségnek úgy lejegyezheted azokat az alapelveket, melyek szerinted mérvadóak a mágia gyakorlásában. Hiszen a mágiának is kell, hogy legyenek szabályai!

Felajánlás: Amennyiben egy adott szövetség tagja vagy, úgy a csoportba való belépésedkor tett esküd szövegét tűntetheted itt fel, továbbá annak az istennek, istennőnek a nevét, akinek felajánlottad magad. Ha nem vagy tagja szövetségnek, tehát nem tettél esküt, néhány egyszerű mondattal: ,,Én ...felajánlom magamat ...istennőnek, 20..év ...havának ...napján is megteheted ezt a gesztust.

Istenek és istennők neve: Az egyes szövetségek - attól függően, hogy a wicca mely ágához tartoznak – más és más istenekben illetőleg istennőkben hisznek. Egyes ágak monoteista mások politeista nézeteket vallanak. Ebben a részben kell feltűntetetned azokat, akikben a szövetséged hisz, illetve ha nem vagy tagja egynek sem, akkor az(oka)t, aki(ke)t te választasz.

Táblázatok, naptárak: egy boszorkány számára olyan elengedhetetlen információk kerülnek ide, mint: holdnaptár, gyógynövények, kövek, ásványok alkalmazása, hatása.

Sabbat rituálék:  A legtöbb wicca irányzat nyolc ünnepet tart számon egy évben,  ezeket nevezik Sabbatnak. 
Név szerint: Samhain,Téli napforduló, Brigid, Tavaszi napforduló, Beltane(Majális), Nyári napforduló, Lammas, Őszi napforduló. Az egyes Sabbatokról részletes információkat találhatsz (angolul) itt: Sabbat. A könyvnek ebbe a szakaszába jegyezheted fel az egyes ünnepekhez kapcsolódó rituálékat.

Egyéb rituálék: Ide jegyezheted le a további rituálékat pl. védelmi, gyógyító stb.

Füvek: Ide jegyezheted fel az általad ismert gyógynövényeket valamint varázserejüket és nem mellékesen gyógyhatásukat is.

Jövendölések: Amennyiben jártas vagy a jövendölés valamely formájában (tarot, asztrológia stb.) ide feljegyezheted az egyes módszerekkel kapcsolatos tapasztalataidat.

,,Szent” szövegek: Olyan információk kerülhetnek ide, melyeket más, wicca forrásokból sikerült begyűjtened pl: wicca könyvekből.

Főzetek: Kerülhetnek ide varázserejű olajok, gyógynövényekből készült főzetek receptjei, ugyanakkor bizonyos rituálék idején fogyasztott ételek receptjei is.

Varázsigék: Egyes wicca boszorkányok varázsigéiket egy másik könyvben tartják (grimoire), ugyanakkor itt is összegyűjtheted őket. Érdemes minden varázsige után üres helyet hagyni, ahová lejegyezheted, hogyan működött a varázsige, milyen eredményt hozott.


Hogy némi segítséget is nyújtsunk neked saját könyved összeállításában, íme egy (állítólag remekül) működő varázsige:


Csókvarázs-ige:
Végy egy vörös színű ajakrúzst  és fesd ki vele a szád, majd egy hófehér papírlapra nyom egy cuppanóst! Gyújts meg egy vörös gyertyát! Miközben a gyertya lángjánál elégeted a papírt a következőket mondd: ,, Csókolj meg ha találkozunk! Csókolj meg ....(az illető teljes nevét mond, közben pedig képzeld is magad elé!)! Üdvözölj ajkaiddal, s mond hogy hiányzom neked! De leginkább csókolj meg!"
Angolul (talán így, eredeti nyelven is érdemes próbálkozni.:)):
,,Kiss me when we meet, kiss me...!Greet me with your lips and tell you miss me! But most of all kiss me!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése